De fietstest

28 Augustus heb ik de fietstest gedaan bij Reade. Dit ging er toch heel anders aan toe dan vorig jaar in het ziekenhuis. Daar werd alleen de fietstest gedaan, tijdens de test werd een hartfilmpje continue gedraaid en regelmatig de bloeddruk gemeten. De test werd achteraf beoordeeld door de cardioloog.

Hier werd ik opgehaald door de fysiotherapeut. Eerst werd er een longfunctie test gedaan, zowel extreem inademen als extreem uitademen. Daarna werd een aparte ademhalingstest gedaan. Deze werd nog twee keer herhaald met tussen poses. Dit was om te testen of ik ook een aparte ademhalingstraining moet volgen. De derde uitslag was aanzienlijk minder. Dus die training blijk ik ook nodig te hebben, maar dat willen ze nu nog niet doen daar er nogal wat huiswerk aan vast zit. Ik kon echt merken dat de opdracht duidelijk is dat ik niet teveel tegelijk mag doen.

Daarna moest ik op de fiets gaan zitten en werd ik helemaal volgeplakt met zuignappen voor de elektroden voor het ECG (hartfilmpje). Ook kreeg ik een soort van zuurstofmasker op met een slang die verbonden was aan een meetapparaat om onder andere de verzuring te meten. De hartslagmeter ging aan mijn oorlelletje. De bloeddrukmeter ging rechts om. De automatische bloeddrukmeter gaf een hoge waarde aan, daarom werd er links ook een bloeddrukmeter geplaatst voor een eenmalige check. Ik kon vragen om een foto te maken, maar dat heb ik maar niet gedaan. Daar zat ik in mijn legging en alleen een bh om en alle apparatuur aangesloten. Ik schaam mij al genoeg om mijn lichaam, daar er door oa de medicaties en het niet bewegen aardig wat kilo’s bij zijn gekomen.

Inmiddels waren de arts en de physician assistant er bij gekomen. Dezelfde personen waar ik maandag ook de intake mee had. Zij volgen tijdens de test het ECG, hartslag, saturatie en dat ik niet boven mijn ICD instellingen uit zou komen (wat gelukkig niet het geval was). Toen aan de linkerkant mijn bloeddruk werd opgemeten stond mijn arm in de fik, waarschijnlijk door de afgesneden zenuw. Gelukkig hoefde die kant maar 1 keer. De rechterkant werd regelmatig opgepompt. Langzaam moest ik starten met fietsen (warming-up). Daarna moest ik mij volledig geven, de weerstand werd steeds hoger ingesteld.

Lang hield ik het niet vol. Het zweet gutste van mij af. Ik werd steeds misselijker en duizelig, verschrikkelijke pijn in de benen en pijn op de borst. Daarna moest ik een paar minuten rustig uitfietsen. Ze waren tevreden over de uitslag en weten nu de uitgangspositie voor de training.

Deze arts krijg ik niet meer. Ze hebben maandag na de intake mijn casus besproken en ik kom direct onder de revalidatiearts te vallen daar mijn situatie te complex is.

Na afloop (arts en assistent waren inmiddels weg) werd ik ontkoppeld en kon ik mij even opfrissen. De fysiotherapeut heeft daarna een verkorte intake gedaan, zodat ik vrijdag hiervoor niet apart hoefde te komen. Echt super. En dan dan moeten er doelen opgesteld worden, natuurlijk in zo klein mogelijke stappen. Pfff ik weet het zo goed voor een ander, maar voor mijzelf…….

De training is op maandag: duurtraining en fitness; woensdag: buitentraining en vrijdag zwemmen. Vooralsnog start ik 9 september en dan alleen op maandag en vrijdag. Na 4 weken evaluatie en dan komt de woensdag erbij. Afgelopen maandag kon ik niet en ze vond het niet raadzaam dat ik op vrijdag in groepsverband ging starten. Vandaar een week later. Ze vinden het ook echt heel belangrijk dat ik echt ga leren mijn grenzen vast te stellen en dat ik niet te laat over mijn grenzen ga, wat mij altijd al overkomt. En met alles merk ik dat het ook in de planning / rapportage staat, daar het iedere keer aangegeven wordt. Ze bewaken het echt. Dat geeft voor mij een heel prettig gevoel.

Toen ik op de taxi zat te wachten voelde ik mij wegzakken, het scheelde niet veel of ik was tegen de vlakte gegaan. En eenmaal thuis was ik dood en doodmoe en misselijk. Ik kon niet meer eten en drinken. De dagen erna ook flink veel last gehad. Nu is de training niet zo zwaar als de fietstest waar je in een keer alles moet geven. Maar ik zie wel tegen de maandag op. Ik wacht het maar af, meer kan ik niet doen. Wordt vervolgd.

Ps De physician assistant gaf van de week nog aan dat mijn concentratie problemen veroorzaakt kunnen worden door verergering van de whiplash (3x gehad). Voor het eerst dat iemand dit eindelijk aangeeft.

Liefs Elly

4 gedachten over “De fietstest

  1. Zwaar, maar ik lees wel dat ze echt 200%controle toezicht doen, dat moet toch goed doen,en zo’n na-reactie zal hopelijk afnemen als je lichaam de training gaat ‘herkennen’,misschien kun je maandag vragen of er een advies is wat en hoeveel je eet en drinkt vooraf aan de training..of gelijk daarna(.misschien beetje sportdrankje of dextrotabletje ?)

  2. Wat fijn dat het allemaal zo professioneel wordt aangepakt! Dat geeft vertrouwen, denk ik. Ik wens je een fijne en succesvolle revalidatie toe, Elly. Als je je over een tijdje ook maar een beetje een beetje beter voelt dan nu, is het dit allemaal meer dan waard! You go, girl! 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.