Hart voor vrouwen

Dit is de titel van het boek dat Angela Maas heeft geschreven.

Ik dacht een boek recensie te kunnen schrijven, maar ik ben het merendeel van de inhoud al vergeten. Niet dat het niet interessant was, tenslotte wat je niet interesseert, onthoud je niet. Nee helaas komt het door mijn ziekte dat ik het niet in mij opneem. Ik heb het wel uit kunnen lezen. Ik moest en zou het lezen, ook al werd ik hartstikke duizelig en misselijk. Af en toe maakte ik wat aantekeningen op post-its. Het is een boek dat je in één dag uit kan lezen (althans dat had ik voor mijn ziekte gedaan).

Het wordt op een makkelijke en begrijpelijke manier geschreven, bijvoorbeeld hoe het hart werkt. Ze refereert aan veel onderzoeken, dus het is totaal niet uit de duim gezogen. Het wordt afgewisseld met praktijkvoorbeelden van vrouwelijke patiënten, waarbij er best veel herkenning zal zijn.

Het gaat er niet om dat het vrouwenhart apart is. Nee, er is gewoon verschil tussen het mannenhart en vrouwenhart. Er is in het verleden veel onderzoek gedaan, maar allemaal met mannen. Er is dus weinig referentiemateriaal.

Er is veel aandacht voor kramp in de vaten die een hartinfarct kunnen veroorzaken, maar is niet aantoonbaar bij een hartkatheterisatie. Ook wordt er aandacht besteed aan hartschade bij borstkanker. Hier zie je dat er meer samenwerking tussen de specialisten moet zijn. Daar schiet het nog wel eens te kort.

Persoonlijk vind ik dat er weinig aandacht wordt besteed aan gedilateerde cardiomyopathie en hartfalen (wat ik zelf dus heb). Of er is weinig verschil of er is nog geen onderzoek naar gedaan. Wel veel aandacht voor het stijver worden van de hartspier.

Kortom een boek dat door iedere huisarts en cardioloog (en evt andere specialisten) gelezen moet worden. En absoluut een aanrader voor iedere vrouw. Hoe vaak wordt er niet gezegd dat men klachten heeft op de borst, tussen de schouderbladen of klachten van de overgang? Als ik het zo lees in dit boek, blijkt het vaak wel degelijk hart gerelateerd te zijn en heb je met simpele leefstijl of medicatie de klachten verholpen (mits je er op tijd bij bent).

Angela Maas was op tv in een programma, geen idee welk programma. Haar boek was net gelanceerd en er kwamen nu al patiënten naar haar spreekuur die diverse items hadden gearceerd waar ze het over wilde hebben.

Daar ik meer wilde schrijven, maar het niet lukt, heb ik hier nog even de Beschrijving van het boek dat op de achterkant staat:

Hart- en vaatziekten zijn al vele jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Nog elke dag wordt de vrouwelijke hartpatiënt langs de mannelijke meetlat gelegd, wat tot verwarring, onduidelijke diagnoses en vaak verkeerde behandeling leidt. Vrouwen verschillen tot in elke cel van het lichaam van de man en dat heeft ook gevolgen voor gezondheid en ziekte. Binnen de geneeskunde is de cardiologie het meest aansprekende voorbeeld van een vakgebied waarin man-vrouwverschillen ertoe doen. Zo is de manier waarop hart en bloedvaten verouderen bij vrouwen wezenlijk anders dan bij mannen. Maas vertelt onder meer over de risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, over de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende hartspier en versleten hartkleppen, hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen. Hart voor vrouwen vormt het resultaat van tientallen jaren onderzoek, het is een urgent en belangwekkend boek over een pionier in de zorg voor het vrouwenhart.

Ook belangrijk om te noemen: per verkocht boek gaat €2,- naar wetenschappelijk onderzoek.

Een gedachte over “Hart voor vrouwen

  1. bedankt voor de info Elly , hier in de standaard boekhandel is het nog niet te verkrijgen . Maar ik kan het bestellen . kan je mij het ISBN nummer bezorgen aub .
    dank u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.