Nog meer vragen….

Ken je dat? Je komt bij een huisarts, specialist of medisch psycholoog, negen van de tien keer heb je keurig een lijstje met vragen bij je. Deze vragen worden dan keurig beantwoord. Maar daarna roept het nog meer vragen op……….. zodra ik thuis ben.

Plaatje ooit van Facebook geplukt

Op dat moment begrijp ik wat ze zeggen, maar daarna komt toch “wat bedoelde ze daar nou mee?” Of “waarom geef ik niet meteen dat antwoord, want wat ik nu heb gezegd, bedoel ik helemaal niet”.

Ik ben op eigen verzoek weer naar de medisch psycholoog geweest. Ik was bang in een depressie te komen. In het gesprek wordt in ieder geval duidelijk dat ik niet suïcidaal ben. Sorry, hier ben ik gewoon heel open over. Ik heb het teveel om mij heen meegemaakt. Al heel snel wordt de vraag gesteld of ik er medicijnen voor wil hebben (niet dat zij ze mag uitschrijven, want dan moet ik doorverwezen worden via de cardioloog naar de psychiater). Nee, ik wil absoluut geen antidepressiva. In het verleden al gehad en ik werd er zo vlak van. Dan is zelfs dat beetje kwaliteit van leven ook weg. Ook al zijn er genoeg momenten dat het voor mij niet meer hoeft. Maar dan hoef ik alleen maar naar mijn katjes te kijken…..

Ook hebben we het gehad over de energieverdeling daar ik 90% van de dag lig en verder niets kan. Verder ga ik daar inhoudelijk niet over schrijven. Maar ze vond dat ik beter niet de energie had kunnen steken in de klachtenbrief aan het AMC. En bij dit punt stelde zij allerlei vragen waarbij ik achteraf denk dat ik hier anders op had moeten antwoorden. Wat mijn verwachtingen zouden zijn als ik in gesprek ging met de cardioloog? Het verhaal kwam hierdoor er bijna op neer dat ik geen vertrouwen in mijn eigen cardioloog zou hebben, terwijl ik dat absoluut wel heb. Waar ik mijn twijfels wel over heb is de communicatie tussen de twee ziekenhuizen. Het is gewoon heel jammer dat mijn cardioloog moet wachten op input van het AMC en dat zij zelf die gegevens niet meteen heeft. Maar dit was maar 1 puntje van de klacht. Juist vanuit mijn vakgebied is het heel belangrijk om de instelling op de hoogte te brengen van wat er fout is gegaan. Als je het niet vertelt, zullen zij het nooit weten en kan je ook niet verwachten dat er verandering komt. Mensen klagen vaak, maar als je niet gericht vertelt kunnen zij er niets mee.

Het is mij al eerder opgevallen dat specialisten bang zijn voor klachten. Het tast blijkbaar hun eer aan (mijn vermoeden vanuit het werkveld, collega kwaliteits- en beleidsfunctionarissen zullen dit wel herkennen).

Ik had op zondagavond de brief ingestuurd en op maandagmiddag werd ik al teruggebeld door de klachtenfunctionaris van het AMC. Ze was dankbaar voor de brief en de bijlagen (het blog over de twee bewuste dagen), hier konden ze zeker wat mee. Het werd doorgestuurd naar het hartcentrum, want dat is de afspraak die ze hebben, na toestemming van mij. Ik had een heel goed gesprek met haar en voelde mij zeker gehoord. Kreeg nog zelfs een apart mailtje dat de contactpersoon van het hartcentrum op vakantie was.

Ik ben anderhalve week erna gebeld door de contactpersoon het hartcentrum. Ook zij was blij met mijn brief. Het zou diezelfde middag nog in het team besproken worden. Ook met haar een goed gesprek gehad. Er werd niets tegengesproken en aan de meeste dingen die ik had beschreven is zeker wat te doen. Op mijn vraag wat ík anders had kunnen doen, ging ze er meteen tegen in dat ik dat moet loslaten, zij hadden het anders moeten doen.

Hoe de klacht nu verder afgehandeld wordt, weet ik niet. De klachtenfunctionaris houdt in ieder geval vinger aan de pols.

En de medisch psycholoog, de bal ligt weer bij mij of ik een nieuwe afspraak wil. Mijn verwachting is blijkbaar anders bij begeleiding van een ziekteproces, dus zoals het er nu uitziet, zal er geen vervolgafspraak komen.

3 gedachten over “Nog meer vragen….

 1. Elly, fijn dat je bij je eigen gevoel blijft, dat is het enige dat telt. Naar mijn gevoel heb je het heel goed verwoord, jammer van zo’n begeleidster, in jouw situatie een medisch psycholoog de bal weer bij jouw legt. Het is soms fijn als iemand anders even een poosje de bal heeft. Is zij wel de juiste persoon om een stukje begrip, luisterend oor, begeleiding te geven? Ik vind het het zeer moedig dat je op eigen verzoek naar een begeleiding op zoek bent. Is een medisch maatschappelijk of sociaal werkster misschien een optie voor jou? Knuffel en sterkte. Liefs Aria

 2. Piep
  Hey meid

  Mmm.. rare gedachtengang van jouw psych..
  als ik dat zeggen mag..
  Je moet het loslaten… makkelijk gezegd
  Maar jij zit er mee.
  Lijkt me logisch dat ze oplossingen zou aanbieden dan.., dat is haar job..
  Niet echt een lekker gesprek inderdaad.

  Zo spijtig voor jou meid…
  Begrijp dat je soms de kwaliteit even niet meer
  Ziet..maar t zijn de hele kleine dingen..
  Jouw poezen die je oprechte liefde geven..

  Dikke knuf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.