Sober of uitbundig

Dat is wat voorop staat op het formulier van de uitvaartwensen.

In januari was ik er bijna niet meer geweest en ik kan zeggen dat dat heel confronterend is. Het zet je ook aan het denken.

Eerst niet hoor. Toen was ik alleen maar bezig met overleven. En te bedenken hoe het met mijn katten zou gaan. De eerste dagen van mijn opname was mijn zus met vakantie. Het was een puinhoop in mijn huis. Alle kerstspullen stonden er nog en ik ging alleen naar het ziekenhuis voor een CT scan en de longarts bij de spoedeisende hulp.

Eerst ga je nadenken over je toekomst. Wanneer kan ik weer werken? In mijn gesprek met mijn huisarts toen hij op huisbezoek kwam gaf ik dit ook aan. Waarop hij meteen zei: “je werk is tijdelijk, maar je hoopt toch wel langer te kunnen leven”. Weer iets om over na te denken.

Hoe verder in de tijd, werd het: behoud ik mijn baan wel. Ik heb mij daar vreselijk veel zorgen om gemaakt. Want geen baan, niet genoeg inkomsten en kan ik dan wel in mijn koopappartement blijven. Inmiddels heb ik dus geen baan meer. Mijn jaarcontract is niet verlengd. Werken zit er ook absoluut niet in. Mijn appartement verkopen is ook geen optie, want er zijn in Amsterdam geen goedkope huurwoningen te vinden. En wat nog veel belangrijker is, in dit huis voel ik mij veilig. Hier vind ik rust. Dus dan maar elke dubbeltje omkeren. Gelukkig heb ik een deel van de oprotpremie van mijn vorige werk de spaarvrije hypotheek kunnen aflossen.

Inmiddels is mijn vader overleden en dan ben je je ook weer heel bewust van het leven en dat het ook zo afgelopen kan zijn. Tenslotte als ik zelf bij die arts niet doorgedramd had, was ik er die avond ook niet meer geweest.

Voor mijn vader moest de uitvaart verzorgd worden. Mijn vader wilde vooraf hier nooit over praten. Natuurlijk wist mijn moeder wel wat hij wilde, dat kan ook niet anders als je 75 jaar getrouwd bent geweest.

En dat was nou precies wat mij aan het denken heeft gezet. Weet mijn omgeving wel wat mijn wensen zijn? Weten zij de verzekeringspapieren te vinden?

Met de aankomende implantatie kan het gewoon misgaan. Ik ga er niet vanuit hoor. Maar ik wil mijn familie er niet mee opzadelen. Dus ik heb het Uitvaartwensen formulier van de PC Hooft gedownload en ingevuld.

Over de muziek heb ik wel vaker nagedacht. Meestal wilde ik klassiek. Komt doordat ik in diverse koren heb gezongen. Wel was er altijd een Nederlands nummer van Paul de Leeuw, eigenlijk van Bram Vermeulen, maar van Paul vind ik het mooier, indrukwekkender. De Steen

https://youtu.be/4d7ETWHw1aI

Door het overlijden van mijn paps, besef je nog meer wat muziek met je doet en wat voor impact het heeft. Dus ik heb nu andere nummers erbij gekozen in plaats van klassiek. Het kan ook zijn dat dit weer over een paar jaar verandert. Ja, je ziet, ik ga er echt wel vanuit dat de operatie goed gaat.

Hebben jullie over je wensen nagedacht?

Een beetje een rommelig blogje. De spanning voor de operatie is hoog. Ik zal blij zijn als het dinsdag is. Dan is alles hopelijk achter de rug.

Advertenties

Een gedachte over “Sober of uitbundig

  1. Ja heftig en zo goed dat je hier over hebt nagedacht, je gaat boven de emoties staan. Wij hebben het ook allemaal al op een rijtje gezet, geeft lucht. Sterkte met de aankomende operatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.