Update 2: 2 januari

Misschien is deze update helemaal niet interessant, maar ik moet het van mij afschrijven om te verwerken wat er allemaal is gebeurd.

Donderdag op vrijdagnacht werk ik steeds benauwder. Ik lag op wel 3 kussens.

Dus ik meteen vrijdag ochtend 29 december 2017 een afspraak bij de huisarts. De afspraak werd gepland met een arts in opleiding. Met de bus naar de huisartsenpraktijk. Ik gaf aan dat ik bang was voor een longontsteking, vocht achter de longen of een longembolie. Ze luisterde naar mijn longen, nam de bloeddruk en saturatie op. Ze was er van overtuigd dat mijn lichaam aan het herstellen was van een luchtweginfectie. Voor zekerheid wilde mijn bloed laten onderzoeken voor en longontsteking. Nu wordt er bij onze arts beneden bloedafname gedaan door medewerkers van het BovenIJ ziekenhuis. Dus ik daarheen, maar omdat het om een spoedafname ging, moest ik naar het ziekenhuis. Weer met de bus, nu naar het ziekenhuis. Bloed afgenomen, daarna naar huis. Maar om bij de bus te komen moest ik eerst een trap op, terwijl ik geen lucht had. Ik kan mij nog niet voorstellen hoe ik het allemaal heb gedaan, waar ik de kracht vandaan heb gehaald.

Thuis werd ik door de arts in opleiding gebeld dat ze kon zien dat ik een fikse ontsteking had gehad, maar dat mijn lichaam moest herstellen. Tja, je gelooft een arts.

In plaats van herstellen, voelde ik mij alleen maar slechter. Met kerst voelde ik mij al ziek, maar met oud en nieuw nog zieker. In nog geen twee weken tijd was ik 9 kilo aangekomen, terwijl ik amper had gegeten.

De nacht van 1 op 2 januari heb ik helemaal niet geslapen, als ik maar een klein stukje naar achteren ging, dan kreeg ik het nog benauwder.

2 januari de dag waarop alles veranderde.

Dus weer een afspraak met die zelfde werd en weer met de bus erheen. Er gingen wel drie bussen voorbij voordat ik bij de bushalte aankwam. Lopen kon ik amper. En weer deed de arts onderzoek en weer gaf ze aan dat ik moest herstellen van de luchtweginfectie. Op mijn aandringen werd er bloedonderzoek naar longembolie gedaan. Volgens haar kon het namelijk dit niet zijn, maar aangezien ik heterozygoot voor factor V Leiden ben, heb ik hier een verhoogde kans op. Weer naar beneden. Gelukkig zat daar een oud-collega van mij. Het onderzoek moest namelijk wederom in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Ze heeft toen voor mij gebeld daar het onderzoek op mijn eigen verzoek was. Daarna met de bus naar de apotheek, want ik had een recept voor een hoestremmer gekregen. Huilend kwam ik daarna thuis, ik kon niet meer. Maar ik kon nog steeds niet liggen vanwege de benauwdheid. Even later werd ik door de arts gebeld. Ze hadden toch iets gevonden in het bloed. De longarts in het ziekenhuis wilde dat ik kwam en dat er een ct scan werd gemaakt.

Tja hoe kwam ik nu weer in het ziekenhuis. Mijn zus was met vakantie en ik was te ziek om iets te bedenken. Bij de lift hoorde ik een buurvrouw weggaan en vroeg of zij mij naar het ziekenhuis wilde brengen. Ze zette mij bij de ingang bij de slagbomen af, want ze dacht dat ze verder niet kon komen. Ik moest best een stukje lopen en het was behoorlijk koud. Prompt komt er niemand aan, zelfs geen ambulance reed er, ik kon niemand inseinen. Ik kon niet meer. Bij de spoedeisende hulp aangekomen, moest ik plaats nemen in de wachtkamer. Eindelijk was ik in veilige handen. Het eerste wat ze bij de intake zeiden: je ziet toch zoal dat je hartstikke benauwd bent en dat er meer achter zit. Helaas moest ik daarna weer in de wachtkamer wachten, wel werd tussendoor weer bloedafgenomen. Maar toen ik eenmaal binnen geroepen werd, ging alles in sneltreinvaart. Er werd een ECG (hartfilmpje) afgenomen, bloeddruk gemeten, longen werden beluisterd, infuus aangelegd voor de CT-scan van de longen.

De CT-scan was nog een heel angstig moment, want ik moest platliggen en dat kon ik dus niet, want ik kreeg geen lucht. Het voelde alsof ik verdronk in mijn eigen vocht, wat achteraf ook wel klopte. Maar ik werd zo lief en adequaat door de broeder begeleid. Ik heb echt geen tel te veel op mijn rug gelegen.

Daarna wachten op de uitslag, wat duurt dat lang. Achteraf natuurlijk spijtigheid dat ik niet op het aanbod van mijn nichtje ging, zij had naar mij toe willen komen. Maar ja, dat is achteraf.

En dan komt de spoedeisende hulp arts met de uitslag: je hart laat aan beide kanten afwijkingen zien op het hart. De een passend bij een linkerbundeltakblokkade (blokkade in het geleidingssysteem) en het andere zou passend kunnen zijn bij een longembolie. En er zit heel veel vocht. Dus je moet ontwateren. Je gaat aan het infuus Conclusie: hartfalen en ziekenhuisopname. De eerste opname in mijn leven.

Nu gebruikte ik al jaren een lichte plastablet. Maar ik kreeg nu een tablet en ik moest waarschuwen wanneer ik naar het toilet moest, want alles moest opgemeten worden. Nog geen 5 minuten later moest ik al en ik raakte in een keer al 800 cc kwijt. Daarna kreeg ik via het infuus ook nog plasmedicatie en vochttoediening. Meteen daarna nog eens 700 cc kwijt. Ik werd naar de acute afdeling gebracht. In totaal ben ik in een dag tijd ruim 5 liter kwijtgeraakt. Eindelijk kon ik weer ademen.

4 gedachten over “Update 2: 2 januari

  1. goed Elly dat je het allemaal eens van je af schrijft !! een vraag ? Was het door de infectie en het vele vocht dat men niet onmiddellijk het probleem gezien heeft ?? Met mijn klachten was de diagnose er zo vlug , klaar en duidelijk . Had dan ook geen voorgeschiedenis van infectie en vocht . Bij jouw was het bijna een ramp !

    • Inmiddels heb je denk ik mijn antwoord wel gelezen Nadine. Waarom de arts in opleiding het niet heeft gezien blijft voor mij een groot raadsel. Ze hoorde niets aan mijn longen en ik hoor nog de cardioloog zeggen “als je niets hoort, dan kan het nooit goed zijn”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.