Pesten

Van de week had ik dit al op Facebook en hyves gedeeld en vanochtend zag ik het bij iemand op haar blog. Het is goed om het ook op het blog te verspreiden. Het kan niet genoeg verspreid worden. Helaas ben ik zelf namelijk ook regelmatig hier slachtoffer van geweest, dus ik weet wat voor impact het op je heeft.

Een onderwijzeres in New York onderwees haar klas over de gevolgen van pesten. Ze gaf hen de volgende opdracht. Ze gaf alle kinderen in de klas een stuk papier en zei hen het te verfomfaaien, het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen vonden dat wel een leuke opdracht en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Toen kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken. Ze liet hen zien hoe vol littekens en vuil het papier was geworden. Toen zei ze de de klas dat ze het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden. Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen. Ze wees haar leerlingen op alle littekens die ze achterlieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar dat haar boodschap was overgekomen.
Kopieer dit bericht als je tegen pesten bent, want het is zo bepalend en het brengt veel meer schade aan dan je denkt!

 

Advertenties

3 thoughts on “Pesten

  1. Ja, ik las het net bij Willeke. Ik vind het een ontzettend goede illustratie voor kinderen. Maar ook voor ouderen hoor.

  2. Nu Elly ik kan daar nog vaak over terug denken, aan dat gepest op school, ik denk er nog vaak aan, en denk waarom moest dat nu!Het blijft je hele leven bij je, ‘
    Liefs joke

  3. Joh dat wist ik niet, las het bij Willeke, en dacht toen, Aah triest zeg! Mijn schoolvriendinnetje werd op de basisschool ook altijd gepest, vanwege haar misvormde uiterlijk (inteelt), maar niet als ik in de buurt was, ik sloeg er gewoon op los als iemand ook maar wat naars zei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s